Sneeuwkaart van Nederland

DMC satellietbeeld van 28 december 2014 met sneeuw in Zuid-Nederland

Helaas geen witte kerst in 2014, maar op zaterdag 27 december is er toch een aardig pak sneeuw gevallen in Nederland. Zondag 28 December was een grotendeels onbewolkte dag en het satellietbeeld van die dag brengt dan ook mooi het sneeuwdek in kaart. De rode kleur geeft vegetatie weer (hoe roder hoe meer groene biomassa). Een stukje Zeeland mist omdat het satellietbeeld daar ophoudt en in het Noorden zijn nog wat wolken te zien met hun donkere schaduwen.

Heel mooi is te zien dat de sneeuw alleen in de Zuidelijke helft van Nederland is gevallen, maar dat er in Zuid-Limburg en West-Zeeland weer geen sneeuw is gevallen. Daarnaast is ook duidelijk te zien dat de sneeuw in de bossen alweer is verdwenen. Dit komt omdat op zaterdag de temperatuur nog net boven nul was en de natte sneeuw die op de takken viel direct weer is gesmolten en/of er af gevallen. Waar de sneeuw als een laag is gevallen gaat het smeltproces langzamer.

Het open water in meren en plassen heeft allemaal nog een donkerblauwe kleur wat aangeeft dat er nog te weinig vorst was voor ijsvorming. Opmerkelijk is ook dat langs de kust de sneeuw nog is gevallen tot aan Zandvoort.

Dit alles kan zelf bekeken worden op de jpeg detailkaart in 25x25 m resolutie die kan worden gedownload via deze link.