Ijs- en schaatscondities Oost-Groningen

Fig. 1: Oldambtmeer op DMC satellietbeeld van 27 januari 2014
Fig. 2: Oldambtmeer op DMC satellietbeeld van 28 januari 2014
Fig. 3: Hondshalstermeer op DMC satellietbeeld van 27 januari 2014
Fig. 4: Hondshalstermeer op DMC satellietbeeld van 28 januari 2014

Koning winter kan in Nederland nog geen vuist maken, behalve dan in Noord-Oost-Groningen waar sneeuw en ijs hun intrede hebben gedaan. De ijsvorming op de grote meren kan echter heel verschillend tot stand komen zoals de satellietbeelden van afgelopen dagen wel laten zien.

Het Oldambtmeer (figuur 1 en 2) nabij de Blauwe Stad ligt nog voor de helft open. Duidelijk is de scheidslijn tussen ijs en water te zien op op het Noordelijke deel van het meer. Het ijs is relatief donker van kleur wat aangeeft dat de ijsgroei pas heeft plaatsgevonden na  de overvloedige sneeuwval op 25 en 26 januari. Een relatief klein gedeelte is gesmolten tussen de twee opeenvolgende satellietbeelden. De sneeuw daarentegen smelt zienderogen weg.

De ijssituatie in het Hondshalstermeer (figuur 3 en 4) ten Westen van Nieuwolda is geheel verschillend met het Oldambtmeer. Op het beeld van 27 januari is het meer is bijna niet te herkennen in de met sneeuw bedekte wereld. Dit komt omdat het al was dichtgevroren voor de sneeuwval van 25 en 26 januari. Hierdoor bleef de sneeuw liggen op het ijs en is het meer alleen te onderscheiden het land via zijn contouren. Tijdens de dooi van 27 op 28 januari is het ijs gebarsten onder de druk van de sneeuw en heeft de sneeuw zich vermengt met het water. Hierdoor is er een natte sneeuw/waterprut ontstaan die weer goed zichtbaar is op het beeld van 28 januari.

(voor de kenners RGB = DMC band 1,2,3).

Add new comment