Heidebrand op de Veluwe

DMC satellietbeeld van de Veluwe nabij Apeldoorn op 7 april 2013
DMC satellietbeeld van de Veluwe nabij Apeldoorn op 4 maart 2013
Groenindex verschilkaart tussen 4 maart en 7 april 2013 (rood betekend minder groene biomassa op 7 april)

In Hoog Soeren op de Veluwe (ongeveer 6 km ten westen van Apeldoorn) heeft op 26 maart een heidebrand gewoed. Volgens de brandweer ging het om een gebied van 4 à 5 voetbalvelden groot (referentie http://nos.nl/video/488693-heidebrand-bij-hoog-soeren.html ).

De heidebrand is ook goed te zien op het satellietbeeld van 7 april; iets boven het midden is duidelijk een zwart geblakerd gebied waarneembaar waar de brand heeft gewoed. Dit gebied was nog niet aanwezig op het beeld van 4 maart. (Groene biomassa is op de beelden van 4 maart en 7 april weergegeven met rode kleur; voor de kenners RGB = DMC band 1 (NIR), 2 (red), 3 (green)).

Om de heidebrand helemaal duidelijk in kaart te brengen worden de groenindex beelden van deze twee dagen over elkaar heen gelegd, de zogenaamde groenindex verschilkaart. Hierin zijn de niet-heide gebieden met zwart gemaskeerd (op basis van het LGN bestand). Als er evenveel of evenweinig groen staat wordt het beeld weergegeven in grijstinten. Als er op 4 maart meer groen stond dan op 7 apirl wordt de betreffende locatie in rode tinten weergegeven. Nu is heel duidelijk het door brand aangetaste heideveld te herkennen. nadere analyse leert dat het een gebied van ongeveer 7 ha groot is, toch duidelijk meer dan de ingeschatte 4 a 5 voetbalvelden van de brandweer (een voetbalveld is ongeveer 75x100 m groot, oftewel 0.75 ha)

 

Add new comment